兰州大学魏婷教授学术报告
发布人:胡彬  发布时间:2018-05-14   浏览次数:10

兰州大学魏婷教授学术报告

应理学院邀请,兰州大学数学与统计学院魏婷教授于519-23日来我校讲学。

报告题目:Conjugate gradient method for solving inverse problems for time-fractional diffusion equations

报告人:魏 教

时  间:2018522日(星期二)下午200

地  点:理学院学术报告厅(核工楼1216

报告摘要:

In this talk, I will give a brief introduction to inverse problems for fractional diffusion equations andtalk about an inverse diffusion coefficient problem in detail. The existence and uniqueness of the solution for a weak form of the direct problem are obtained. The identification of diffusion coefficient is formulated into a variational problem by the Tikhonov-type regularization. The existence, stability and convergence of a minimizer for the variational problem approach to the exact diffusion coefficient are provided. We use a conjugate gradient method to solve the variational problem based on the deductions ofa sensitive problem and an adjoint problem. We test three numerical examples and show the effectiveness of the proposed method.

报告人简介:

魏婷,教授,博导。现为中国工业与应用数学学会的常务理事,中国数学会“女数学家工作委员会”和“西部数学发展工作委员会”委员, 中国工业与应用数学学会的女应用数学工作者委员会委员。入选2006年度的教育部新世纪优秀人才支持计划。主要研究方向是数学物理方程反问题的计算方法及理论研究,在椭圆方程和抛物方程的反问题方面取得了一系列成果,目前主要从事分数阶扩散方程反问题的理论与计算方法研究。已主持完成 3项国家自然科学基金面上项目,目前正在主持1项面上项目“分数阶扩散波方程的理论及计算方法研究”, Inverse Probl, SIAM J Numer Anal, Adv Comput Math等学术刊物上发表学术论文90篇,被SCI收录论文77篇,他引1120余次。曾多次赴香港、日本、美国作访问学者,并参加了在日本、澳大利亚、中国、斯洛伐克、韩国、芬兰、美国、德国等国家及香港、台湾地区举行的国际会议, 做大会邀请报告十余次。已培养博士研究生10余名,硕士研究生30余名。